PROIECTUL “VIAŢĂ DIN BELŞUG“

 “Viaţă  din belşug” (In 10, 10)

 

Program rezidenţial
formativ şi terapeutic psiho-spiritual pentru persoane consacrate

Federaţia „Conferinţa Română a Superioarelor Majore” prin acest proiect îşi propune să îşi îndeplinească în mod concret obiectivele formulate în Statute:

 • aprofundarea naturii şi valorii vieţii consacrate şi a vieţii apostolice în conformitate cu învăţătura Bisericii,
 • ajutarea fiecărei comunităţi să-şi atingă scopul, caracterul şi carisma proprie,
 • tratarea problemelor comune a tuturor Institutelor de viaţă consacrată.

Programul formativ şi terapeutic “Viaţă din belşug” este destinat tuturor persoanelor consacrate din România care doresc să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii psiho-spirituale.
Ştim că nici omul creştin, şi deci nici persoana consacrată, nu este scutită de suferinţă, vinovăţie, moarte – de triada tragică, aşa cum o numeşte Viktor Frankl. Ceea ce trebuie să-i deosebească pe creştini este modul în care îşi acceptă boala şi caută alinare în suferinţă.
Noi credem că omul este trup, minte şi suflet, iar suferinţa afectează întreaga persoană. Formarea şi vindecarea trebuie deci să implice persoana întreagă, persoana care este o unitate bio-psiho-spirituală.
Vocaţia se bazează pe două elemente: chemarea divină şi libertatea umană. Tocmai datorită acestei îmbinări dintre har şi natură este foarte important ca persoana consacrată să fie ajutată din toate aspectele sale  ca să-şi poată trăi vocaţia cât mai deplin.

Pe parcursul vieţii lor unele surori ajung să se confrunte cu situaţii în care nu se mai descurcă numai la nivelul teologic-spiritual şi au nevoie şi de un ajutor uman-psihologic pentru a depăşi impasul.

1. DEZVOLTARE PERSONALĂ ŞI APROFUNDAREA AUTOCUNOAŞTERII, precum şi REÎNNOIRE SPIRITUALĂ.  Programul rezidenţial oferă posibilitatea de reînnoire spirituală şi de dezvoltare personală. Recomandăm mai ales pentru surorile care prezintă semnele sindromului de epuizare  (sindromul „burn out”).
2. SERVICII PSIHO-IGIENICE. Programul rezidenţial oferă servicii de intervenţie psihologică persoanelor consacrate care întâmpină dificultăţi psihologice, precum: probleme de relaţionare în cadrul comunităţii, probleme de dependenţe, tulburări afective şi tulburări anxioase, tulburări de personalitate, sindromul de stress postraumatic, probleme de adaptare în situaţii de tranziţii.

 

Programul oferit:

FORMAREA şi recuperarea implică persoana în întregimea ei. Programul rezidenţial “Viaţă din belşug” are ca principiu de bază integrarea aspectelor fizice, psihologice şi spirituale în viaţa persoanei consacrate, pentru ca ea să poată răspundă mai profund chemării şi misiunii lui Isus.

Dumnezeu este fidel şi prin Isus ne-a promis că în orice situaţie poate fi mai multă viaţă decât moarte.

Ancorată în rugăciunea personală şi comunitară, fiecare persoană participantă este încurajată, ca sub îndrumarea echipei de  profesionişti să reflecteze în lumina Evangheliei la viaţa proprie  şi la lupta personală împotriva suferinţei din viaţa lor. Această reflecţie personală contemplativă este esenţială în procesul de formare şi vindecare.
Fiecare persoană este responsabilă pentru transformarea proprie.

 

Elementele de bază ale programului:

 • participare la programul de rugăciune comunitară a persoanelor rezidente
 • îndrumare spirituală
 • participare la împărtăşire spirituală comunitară
 • zile de reculegere
 • colocvii formative şi/sau psihoterapie individuală
 • autocunoaştere şi/sau psihoterapie de grup
 • seminarii formative psihoeducaţionale
 • terapie prin artă

Programul cuprinde:
13 ore de îndrumare spirituală, 120 ore de autocunoaştere/psihoterapie de grup, 15 ore de  colocvii formative/psihoterapie individuală, 75 ore de art-terapie, 10 ore de meloterapie, 10 ore de kinetoterapie, 16 ore de terapie prin dans, 15 ore lectio divina şi meditaţie îndrumată, 3 zile de reculegere, 12 ore de seminarii psiho-educaţionale,precum şi 30 de ore de studii individuale şi 20 de ore de voluntariat cu persoane cu dizabilităţi. 

Supervizarea profesională :
Societatea civilă profesională de psihologie Lázár Sarolta & Homa Ildikó, acreditată de Colegiul Psihologilor din România. Societatea are ca scop oferirea şi promovarea de servicii psihologice şi psihoterapeutice de înaltă calitate profesională integrate cu înţelepciunea tradiţiei spirituale catolice.
Pr. Leó Páll, OFM – îndrumător spiritual şi responsabil cu viaţa spirituală clericală în cadrul arhidiecezei de Alba Iulia.

RECOMANDAT şi  SUSŢINUT de:

Sr. Varvara Acatrinei, CJ superioară provincială şi preşedinta FCRSM. 
Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu,  episcop responsabil cu viaţa consacrată în cadrul Conferinţei Episcopilor din România.

INFORMAŢII despre proiect şi  ÎNSCRIERI:

Sr. Ildikó Homa, SSS
Coordonator proiect
TEL: 0745 70 37 32, E-mail: ildiko.homa@gmail.com

Sesiunile încep la 1 noiembrie şi 1 martie.

 

 

 

|
|
|
|
|
|

© Federaţia Conferinţa Română a Superioarelor Majore
Adresa: RO-400246 CLUJ NAPOCA, str. Maramureşului nr. 23
Tel/Fax: 0040-264-435096
E-mail: secretariatCRSM@clicknet.ro