Mesajul întâlnirii comune
a Conferinţelor Superioarelor şi Superiorilor Majori din România

2014

La sfârșitul întâlnirii a CSMR-CRSM care a avut loc la Centrul Manresa din Cluj-Napoca între 13-16 octombrie 2014, frații și surorile doresc să împărtășească frumoasa experiență pe care au trăit-o. A fost al doilea an când cele două Conferințe s-au reunit. Anul acesta am reflectat împreună asupra temei: „Percepția actuală a Bisericii și societății asupra vieții consacrate din România”. Această temă se înscrie într-un program de trei ani de analiză a vieții consacrate, stabilit de cele două consilii reunite la Cluj în decembrie 2013. Printr-o coincidență providențială, acest program se sincronizează cu dorința Bisericii de a începe un an dedicat vieții consacrate.

Anul acesta am dorit să ascultăm cum ne privesc ceilalți: ierarhia Bisericii, familiile, tinerii și alte persoane implicate în viața Bisericii și în viața socială. Au răspuns invitației noastre: Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, din partea C.E.R., familiile Valeriu și Cipriana Bulai din Huși, și Marius și Ileana Maier din Cluj, Codruța Fernea și Laura Sopon din partea ASTRU Cluj,  doamna Cristina Raț (sociolog), Istvan Lepedus (responsabil cu pastorația laicilor la Satu-Mare). Intervențiile acestora au răspuns la trei întrebări, în baza chestionarului aplicat: aspecte pozitive, aspecte negative, așteptări.

Aspecte pozitive. Constatăm în primul rând cum cei întrebați se bucură de existența și prezența noastră în mijlocul lor. Mărturia vieții noastre de rugăciune și fidelitatea trăirii vocației și carismelor noastre sunt remarcate și prețuite. Activitățile noastre educative, sociale și pastorale sunt percepute ca o dedicare totală spre binele omului și al Bisericii. Prin valorile pe care le trăim și le propunem, precum și prin toate activitățile noastre, viața consacrată rămâne semnul prezenței lui Dumnezeu într-o societate din ce în ce mai lipsită de repere.

Aspecte negative. Conștienți că orice lumină implică și umbre, am dorit să ascultăm cu simplitate aspectele vieții consacrate care dezamăgesc și care pot fi îmbunătățite. În fața problemelor multiple și diverse de astăzi, lumea așteaptă prezența noastră. Această prezență uneori nu este la înălțimea așteptărilor, fie din cauza numărului redus de vocații, fie din cauza lipsei de autenticitate a trăirii chemării personale, fie din cauza unei prea mici deschideri și apropieri față de semenii noștri.

Așteptări. Laicii ne cer să fim „oameni cu inima în cer și cu picioarele pe pământ”, persoane capabile să ne rugăm „nu numai pentru ei, ci și cu ei”. De asemenea ne cer exigența prezenței la periferiile societății și în locurile uitate de toți, și să ne implicăm în activități în mare parte neglijate: asistența spirituală a persoanelor şi familiilor, stimularea unei culturi a voluntariatului, inițiativele ecumenice.

Răspunsurile interlocutorilor noștri au dat naștere unui dialog sincer și deschis, pe care dorim să-l continuăm în comunitățile noastre pentru a trăi în mod autentic și rodnic anul vieții consacrate. Ne încredințăm bunului Dumnezeu pentru ca să fim o mărturie vie a bucuriei Evangheliei.


 

Cea de a XXV-a adunarea generală C.R.S.M. va avea loc în perioada 13-16 octombrie 2014 (sosire în data de 13 oct. seara, plecare 17. oct. dimineaţa) la Centrul de Spiritualitate Manresa CLUJ. Partea formativă va fi organizată împreună cu superiorii din cadrul CSMR.

Tema adunării generale este: „Percepția actuală a Bisericii și a societății civile asupra vieții consacrate din România”.

Mesajele Adunării Generale:

2016, 2015, 2014, 2013, 2012

 

|
|
|
|
|
|

© Federaţia Conferinţa Română a Superioarelor Majore
Adresa: RO-400246 CLUJ NAPOCA, str. Maramureşului nr. 23
Tel/Fax: 0040-264-435096
E-mail: secretariatCRSM@clicknet.ro