MESAJUL ADUNĂRII GENERALE

A CONFERINŢEI ROMÂNE A SUPERIOARELOR MAJORE 2012

În perioada 16-20 octombrie 2012, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca, a avut loc cea de-a XXIII-a Adunare Generală CRSM cu tema: „Viaţa consacrată - drum şi mărturie de credinţă. La adunare au participat 54 de surori superioare şi delegate din 42 de congregaţii din România.

Adunarea Generală a fost prezidată de Sr. Varvara Acatrinei, CJ preşedinte al CRSM şi moderată de Pr. Leó Páll, OFM.

Cu câteva zile în urmă Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a deschis oficial Anul Credinţei, acesta fiind un timp de har pentru întreaga Biserică.

La deschiderea Adunării Generale a celebrat Sfânta Liturghie, PS Böcskei László , episcop romano-catolic de Oradea, care în predica sa ne-a invitat să reflectăm la cuvintele Sfântului Părinte, rostite la predica de deschidere a Anului Credinţei: - să ne angajăm la o călătorie în pustiul vieţii cotidiene, căci: În aceste decenii a înaintat o “deşertificare” spirituală ... la care putem veni cu un singur răspuns: un pelerinaj în deşerturile din lumea contemporană, în care să luăm numai ceea ce este esenţial: nici toiag, nici desagă, nici pâine, nici bani, nici două tunici – aşa cum Domnul le spune Apostolilor trimiţându-i în misiune (cf. Lc 9,3), ci Evanghelia şi credinţa Bisericii ...

În cadrul zilei de formare spirituală Pr. Prof. Liviu Jitianu, făcând referinţă la documentul Porta Fidei, a expus modul de abordare a credinţei în societatea contemporană, reamintindu-ne că:

„Poarta credinţei este mereu deschisă pentru noi” (PF. 1) şi că: „a trece prin această poartă comportă pornirea pe un drum dinamic care durează toată viaţa.” (PF. 1) Accentuând valoarea credinţei, părintele a subliniat importanţa experienţei personale, cunoscută, revăzută şi povestită.

Părintele ne-a condus pe un drum de reflecţie, în care ne-a propus să ne gândim cum putem transmite această credinţă într-o lume secularizată şi globalizată în care trăim încheind cu o întrebare provocatoare: Unde mă aflu eu?

Printr-un pelerinaj în Sfânta Scriptură Sr. Hanni Rolfes, MSC, ne-a arătat, după exemplul lui Isus, de ce fel de Biserică avem nevoie pentru ca lumea să creadă: o Biserică umilă care slujeşte, o Biserică care trăieşte gratuitatea, o Biserică în slujirea vieţii şi o Biserică eliberatoare.

În cadrul Adunării Generale s-au prezentat activităţile desfăşurate în anul 2011-2012, din partea comisiilor din cadrul CRSM. A avut loc alegerea Consiliului Prezidenţial, în care au fost alese, ca preşedinte Sr. Varvara Acatrinei, CJ, vicepreşedinte, Sr. Regina Birou, SMFA şi consiliere, Sr. Lenuţa Băcăoanu, SCMP, Sr. Piroska Darvas, ASP şi Sr. Enza Perlini, SJA.

Adunarea Generală s-a încheiat cu o Sfântă Liturghie de mulţumire, cu prezenţa PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla, delegat al Conferinţei Episcopale din România pentru viaţa consacrată. Mesajul central al Preasfinţitului fiind: „secretul ultim” al noii evanghelizări este răspunsul la chemarea la sfinţenie a fiecărui creştin.

Noi, participantele la această Adunare Generală, vrem să ne lăsăm conduse de Duhul Sfânt în acest pelerinaj al credinţei, pe care trebuie să îl parcurgem, pentru a da mărturie prin viaţa noastră, despre prezenţa eliberatoare şi mântuitoare a lui Isus Cristos.

 

Participantele la cea de a XXIII-a Adunare Generală C.R.S.M.

 

 

 

Mesajele Adunării Generale:

2016, 2015, 2014, 2013, 2012

 

 

|
|
|
|
|
|

© Federaţia Conferinţa Română a Superioarelor Majore
Adresa: RO-400246 CLUJ NAPOCA, str. Maramureşului nr. 23
Tel/Fax: 0040-264-435096
E-mail: secretariatCRSM@clicknet.ro